Kiropraktikk
   Definisjon av kiropraktikk
   Hva gjør en kiropraktor?
   Hvem går til kiropraktor?
   Primærkontakt
   Trygderefusjon
   Autorisasjon
   Historikk
   Om foreningen
   For andre helseprofesjoner
For andre helseprofesjoner

”En kiropraktisk veiledning” ble utarbeidet i 1999 for å gi andre helseprofesjoner et innblikk i hva kiropraktikk er. Temaheftet ble sendt til alle landets leger, og oversatt til blant annet engelsk, tysk og portugisisk.


Veiledningen omfatter sentrale områder som utdanning, pensum, forskning, behandlingsteknikker og hvilke områder vi behandler. Her er noen utdrag:

Funksjonsbaserte Spinale Lesjoner (FSL)
Definisjon: For å definere en FSL må vi forutsette at det eksisterer en normal funksjon som kan defineres ut i fra et bevegelsesmønster der det foreligger et harmonisk samspill mellom ryggens ledd og muskulatur. Aktivitet i ryggmuskulaturen gir bevegelse i ryggens ledd. Reseptorer i ryggens ledd gir kontinuerlig tilbakemelding til nervesystemet om leddbevegelsen slik at muskelaktiviteten kan justeres i forhold til denne. Når samspillet mellom nervesystem, ledd og muskulatur forstyrres, kalles det en FSL.

Innervasjon og kontroll av ryggmuskulaturen
Den dype ryggmuskulaturen er i liten grad direkte viljestyrt. Totalt konvergerer impulser fra tusenvis av nerveceller på et enkelt motonevron, som i sin tur integrerer sensorisk informasjon med signaler fra nedadgående, otoriske baner. Det er den samlede, synaptiske aktivitet på det enkelte motonevron som bestemmer aktiviteten som utgår fra samme motonevron til dets tilhørende muskelfibre (motorisk enhet). Dette vil alltid være tilfellet initialt, men det har imidlertid også vist seg at aktiviteten (frekvensen av aksjonspotensial) i et motonevron kan operere uavhengig av innkommende synaptisk aktivitet under visse omstendigheter. I litteraturen omtales dette som motonevronenes bistabile fyringsegenskaper eller platåpotensialer.

Manipulasjonsbehandling
kan beskrives som en rask, passiv strekk av strukturene omkring et ledd. Dette medfører som regel en klikkelyd i forbindelse med at leddflatene separeres. En rekke nevrofysiologiske virkninger er forbundet med denne behandlingsformen.

Nevrofysiologisk effekt
En manipulasjonsbehandling gir en umiddelbar, stimulering av mekanoreseptorer i både leddkapsler, leddbånd og muskler, både på grunn av manipulasjonenes hurtighet og dybde. Stimulering av mekanoreseptorer aktiviserer raskt ledende, tykke nervefibre,
som hemmer impulser fra langsomt ledende smertefibre (smerteport teorien). Det er vist eksperimentelt at manipulasjon fører direkte til økt smertetoleranse og redusert leddssmerte. Videre er det observert umiddelbare effekter på det autonome nervesystem som blodtrykksendringer, endringer i pupillediameter og hudtemperatur.

Andre ledd/Idrettskader
Det er utviklet forskjellige kiropraktiske undersøkelses- og behandlingsteknikker for alle kroppens ledd. Dette er viktig både i behandlingen av akutte idrettskader og kroniske belastningslidelser. Kiropraktikk har således en rolle i behandlingen av eksempelvis både akutte distorsjoner og kroniske tendinitter. Mange leger henviser pasienter med slike lidelser til kiropraktor, og kiropraktoren burde ha en naturlig plass i behandlingsteamet rundt toppidrettsutøvere.

Last ned "En kiropraktisk veiledning" her
Norsk (PDF)
Engelsk (PDF)

Redaksjon: Tidligere nestleder i NKF Øistein Holm Haagensen (Red.), tidligere leder Kyrre Myhrvold og nåværende leder Jakob Lothe.

Finn din kiropraktor
Storgata 10 A, 0155 Oslo - Tlf: 23 10 64 90 - E-post: post@kiropraktikk.no

Powered by Mosoft AS