|

Gode nyheter fra Høyre!

Høyre-leder Erna Solberg annonserte denne uken at partiet ønsker å innføre pakkeforløp for personer med muskel- og skjelettsykdommer. Dette er et tiltak Norsk Kiropraktorforening ønsker varmt velkommen!


Det var i et lenger intervju med VG denne uken at Erna henviste til Oslo Economics rapport fra 2019 om samfunnskostnadene av rygg- og nakkelidelser. En rapport Norsk Kiropraktorforening fikk utarbeidet, og bekostet, med det som mål å sette søkelyset på de enorme samfunnskostnadene knyttet til muskel- og skjelettlidelser.

– Dette er den største enkeltårsaken til sykefravær i Norge. Bare kostnadene som er forbundet med bare rygg- og nakkeplager beløper seg til 165 milliarder kroner årlig, ifølge Oslo Economics, sier Solberg, til VG.

Håper Høyre følger opp

—Det er en glede å se at Erna har tatt budskapet i vår rapport til seg, og at hun ser alvoret.

—Dette er avgjørende for de 1,4 millioner nordmenn som årlig rammes av muskel- og skjelettplager. Et standardisert og forutsigbart behandlingsløp vil gi pasientene trygghet og sikre at de får rask og effektiv behandling, sier Anne Marie Selven, leder i Norsk Kiropraktorforening.

Pakkeforløp er nasjonale standardiserte behandlingsløp som gir pasientene en rask og effektiv vei gjennom utredning og behandling, og sørger for at sykehusene holder frister for oppfølging. Tidligere har pakkeforløp vært innført for kreftpasienter, med stor suksess.

Det er godt dokumentert at tidlig diagnostisering og behandling er viktig for å unngå langvarig og kostbart sykefravær. I dag møter pasientene lange helsekøer i det offentlige. Dette initiativet fra Høyre er et viktig grep for å sikre bedre behandling og redusere ventetiden.

Muskel- og skjelettlidelser er den største og dyreste helseutfordringen i Norge, og står bak 31 prosent av sykefraværet og 26 prosent av uføretrygdene. Kostnaden for samfunnet er anslått til hele 165 milliarder kroner årlig, høyere enn de totale kostnadene relatert til kreft.

– Det er helt avgjørende at Høyre følger opp og sørger for at de også legger penger på bordet for å gjennomføre dette. På sikt vil en slik satsing ikke bare gi bedre livskvalitet for pasientene, men det vil også kunne spare samfunnet for betydelige kostnader ved å få folk raskere tilbake i arbeid, avslutter Anne Marie Selven.

Les hele saken på vg.no