Våre råd om snømåking
Å måke snø er egentlig en fantastisk hverdagsaktivitet som hele kroppen din har godt av, men som ved all annen trening gjelder det å ikke gå for hardt ut.
Snøen dukker ofte opp når du har minst tid til å håndtere den. Det er ikke alltid vi husker å sette av noen ekstra minutter i tidsplanen til snømåking. I verste fall kommer du på det idet du skal gå ut av døra – og kanskje er du allerede litt sent ute. Da gjelder det å ta et skritt tilbake, innse at du vil bli forsinket, og bruke den tiden du trenger på å måke snø.
Det er bedre å stå opp en time tidligere eller akseptere at du kommer for sent, enn å stresse deg gjennom en tung jobb og risikere skader. Snømåking er en god aktivitet for kropp og sinn, men som med all annen trening, er det viktig å legge seg på et tilpasset nivå.
Våre råd
Unngå skader
For å unngå overbelastning eller skader er det lurt å begynne i et fornuftig tempo og ikke måke over evne.
Varm opp
Du trenger ikke løpe rundt huset, men litt oppvarming kan hindre stive muskler og vond rygg. Begynn rolig med lette tak og mindre snømengder på skuffen. Kjenn at kroppen blir god og varm før du tar i de tyngste løftene.
Ha en plan
Det er lurt å ha en plan for hvor du skal kaste snøen. Da slipper du å måtte kaste snøen for høyt eller langt.
Riktig utstyr
Dersom du måker snø med skuffe eller spade, er det viktig at skaftet er langt nok, slik at du unngår å bøye ryggen veldig langt ned for hvert tak. Da blir du nemlig fort sliten. Det er også en fordel at redskapet ikke veier for mye i seg selv. Dersom du måker på glatt underlag, er det en fordel å bruke brodder, slik at ikke beina plutselig forsvinner under deg.
Varier teknikken
Det finnes ingen riktig eller gal teknikk for snømåking. Hvilken vinkel du har i ryggen, hvor bredbeint du står, eller hvor stor bevegelsesbane du har, er ikke så nøye. Det som er viktig for å unngå skader, er at du varierer teknikken og tilpasser mengde snø på skuffen.
Har du ulike redskaper, for eksempel måke og skuffe, kan du bytte på. Da kan du skyve litt snø, kaste litt snø og så skyve igjen. Har du en måke med dobbelthåndtak og tverrpinne, kan du veksle mellom å skyve med skuldre/armer og hofter. Bruker du en snømåke eller spade, bør du jevnlig bytte side for å variere belastningen.
Last ned vår plakat om snømåking