Fjerner refusjonsordningen

Det er med stor skuffelse vi i dag registrerer at Regjeringen nok en gang kutter i refusjonsordningen til kiropraktorpasientene i sitt forslag til statsbudsjett for 2025. Denne gangen nøyer de seg ikke med å redusere den, de fjerner den helt.  

I budsjettforslaget står det:  

Det foreslås å avvikle folketrygdsrefusjonen til kiropraktorer. Forslaget innebærer en mindreutgift på 141 mill. kroner i 2025. 

Opprørt!

-Jeg er sint og lei meg og svært skuffet på vegne av profesjonen, men aller mest på vegne av pasientene våre. Vi har jobbet beinhardt dette året med å belyse alle ulempene det første refusjonskuttet har medført, og hvem dette rammer hardest, men det er tydelig at vi snakker for døve ører.    

-Det vi ser nå er etter all sannsynlighet et resultat av en langsiktig strategi denne regjeringen har lagt for lenge siden. Dette er deres ideologi. Det kan virke som om deres største målsetning er private helsetjenester til livs, og det vil de selv om det går ut over pasientene, sier en svært opprørt styreleder i Norsk Kiropraktorforening, Anne Marie Selboskar Selven. 

Skjermer Fondet men kutter støtten til forskning 

Skjermingsordningen for Fond for etter- og videreutdanning av kiropraktorer som ble jobbet fram i kjølvannet av refusjonskuttet i statsbudsjettet for 2024 videreføres. Det betyr at Fondet fortsatt får en egen post i statsbudsjettet på 11 mill. kroner.  Men den årlige summen på 1 mill. kroner som har gått til forskning innen kiropraktikk på muskel – og skjelettsykdommer ønsker nå regjeringen å fjerne.  

I budsjettforslaget står det:  

Forskning på kiropraktikk  

Det ble i saldert budsjett for 2024 bevilget 1 mill. kroner til forskning innen kiropraktikk på muskel- og skjelettsykdommer. Det foreslås at tilskuddet avvikles og at bevilgningen flyttes til kap. 760, post 21 for å styrke tiltak til habilitering og rehabiliteringsformål. 

-11 mill. kroner flyttet fra kap. 2755, post 73 til avsetting til fond for etter- og videreutdanning kiropraktorer. 

-Selv om det er en lettelse at skjermingsordningen for Fond for etter – og videreutdanning av kiropraktorer videreføres, er det et skår i gleden at de samtidig kutter i midlene som har gått til forskning på samme felt. Disse midlene skal heretter gå til habilitering og rehabilitering. Det betyr at Stiftelsen Et Liv i Bevegelse (ELIB) fra 1. januar 2025 står uten støtte fra staten, forklarer Selven.