Dette er ikke AP-politikk

Støres regjering foreslår å fjerne støtte til kiropraktorbehandling i statsbudsjettet for 2025.
Dette går utover de svakeste sier generalsekretær i Norsk Kiropraktorforening til Dagbladet Børsen.

Regjeringes argumentasjon bak forslaget om å avvikle ordningen lyder i følge Børsen slik:

«Stønaden utgjør en svært liten del av den totale behandlingskostnaden hos kiropraktorer, og kan antas å ha en liten innvirkning på pasientenes bruk av kiropraktorer».

Dette er argumenter NKF vet at ikke holder vann. I juni i år la vi fram våre funn for politikerne, og tallenes tale er klare. Tallene, som er hentet fra HELFO, viste en nedgang i konsultasjoner på 13,4 prosent i første kvartal i år.

– Dette kan vi se på HELFO, og nedgangen i bruk av kiropraktorer var betydelig da dette kom i fjor. Dette vil ramme enda hardere nå, sier Ogre til Børsen.

De som blir hardest rammet av dette er de som jobber i tradisjonelle sliteyrker. De er ofte lavtlønnede og flertallet er kvinner. Tallene fra første kvartal viser at mange ikke har råd til å kontakte kiropraktor for sine muskelskjelettplager. De blir oftest henvist til det offentlige hvor det allerede er lang ventetid, dette øker sjansene for at plagene blir kroniske, noe som igjen kan gjøre veien tilbake i arbeid smertefull og unødvendig lang.

Til Dagbladet Børsen legger ikke NKF skjul på at Støre-regjeringens politikk er usosial og uforståelig.

En skulle tro at de sto på siden med de med mindre ressurser og prøvde å ta vare på folk. Det blir en høyere barriere for å komme tilbake i jobb for de som er sykemeldte. Det blir vanskelig å oppsøke hjelp, sier Ogre, og fortsetter:

– Det å ta vare på arbeidslinja, som statsministeren er så glad i, og de som er i ferd med å falle ut og bruker kiropraktorer for å holde seg i jobb – der blir barrieren for å oppsøke kiropraktorhjelp høy. Det blir en vond spiral, uttaler Øystein Ogre til Børsen.

Les Dagbladet-saken i sin helhet her.